Coaching

Psychologische coaching

'Bob is geboren om mensen te inspireren en te begeleiden als coach.'
Mirjam
Coachee

Leer beter te werken met jezelf

Coaching en psychologische groei zijn natuurlijk zeer brede begrippen. Wat voor de een meer ruimte in durven nemen betekent, betekent voor de ander misschien leren om meer ruimte te geven. Wat voor de een rust opzoeken betekent, betekent voor een ander erop uit durven gaan. Toch is het niet zo vreemd om hier één brede overeenkomst in terug te zien, namelijk de vraag: kun je met jezelf uit de voeten? Werk je als het ware goed met jezelf samen? Ben je in staat om een afspraak met jezelf te maken en kun je deze ook nakomen? Weet je écht wie je bent en waar je voor staat? Of ben je nog bezig om het leven van anderen te leven en te doen wat de ander van je verwacht of ‘normaal vindt’? Als je in staat bent om met jezelf samen te werken, trouw te blijven aan jezelf, kun je nagenoeg ieder doel behalen dat je jezelf oplegt. Toch komen we niet zo vaak op dat punt als we zouden willen (en dan drukken we ons nog voorzichtig uit).

Als mensen dit horen, staan ze vaak niet te juichten bij het ontvangen van die informatie: zeker niet als ze nog maar net de weg van zelfonderzoek of zelfreflectie zijn ingeslagen of het leren kijken naar jezelf niet prettig is. Dat is ook begrijpelijk. Het kan pijnlijk en verdrietig zijn om te merken dat je steeds nu net datgene doet dat je een slecht gevoel over jezelf geeft en waardoor je jezelf als het ware steeds minder graag gaat zien. Je zou je dan af kunnen vragen of je het echt bewust en expres doet, of dat het iets is dat je overkomt. We denken vaak dat we alles verkeerd doen, maar meestal is ‘iets doen’ is erg ingewikkeld. Doen in het psychologische begrip van deze coaching betekent iets lastigs veranderen en tegen je gewoontes ingaan. Kortom: nieuwe dingen doen.

Welk doel je dan ook wilt behalen via onze coaching, welke nieuwe dingen je ook wil leren doen, of wat je ook wil veranderen (meestal aan jezelf, maar soms toch zeker ook aan jezelf in relatie tot je omgeving): dit zijn allemaal elementen die wij in onze psychologische coachingsgesprekken zullen gaan verkennen. En samen kijken we dan hoe we jou, jouw niet-helpende patronen, jouw klachten de baas kunnen worden. Zo gaan we gezamenlijk onderzoeken of het mogelijk is om een van jouw wensen, of meerdere wensen uit te laten komen. Geen wens is ons te gek. Geen worsteling of vraag trouwens ook niet. Je vindt bij ons een plek waar alles open en eerlijk mag bestaat en waar je vrijuit kunt praten en zijn.

Laten we dan nu even stilstaan bij onderstaande vraag en formuleer hierop je eigen, persoonlijke antwoord: 

Ben je vóór,
of tegen
jezelf?

Een keuze voor jezelf maken

Als je bovenstaande vraag leest, zul je waarschijnlijk antwoorden dat je vóór jezelf wilt zijn en niet tegen. Toch? Maar veel mensen gedragen zich nu nog alsof ze tegen zichzelf zijn. Misschien vraagt dit om een kleine uitleg. We kennen allemaal van die vervelende klusjes die we nu eenmaal moeten doen als we leven, zoals: het buitenzetten van de vuilnisbak, het doen van de afwas, de financiële administratie afwerken, of lichamelijk onderhoud plegen in de vorm van sporten. Vaak lukt het ons niet om te doen wat ons een goed gevoel geeft: namelijk de koe bij de hoorns vatten, de opdracht afronden en ervan nagenieten. We lijden dikwijls aan ‘de ziekte van later’, herken je dit misschien? Het heeft de volgende symptomen: komt morgen wel denken, of denken: weet je, waarom doe ik het niet nadat ik een aflevering van mijn favoriete serie op Netflix heb gekeken? Iedereen kan hier wel meerdere voorbeelden uit zijn of haar eigen leven bij bedenken. En bij het naar bed gaan aanschouwen we de afwas, de rommel en willen we dan weer boos worden op jezelf. Je geeft jezelf op je donder, word verdrietig om je eigen gedrag en houding, ontkent je eerder afspraak – net wat je vanuit jouw achtergrond gewend bent om te doen. Nu is de vraag: als je dit doet, neem je dan een houding van vóór of tégen jezelf zijn aan? 

Dit zijn nog heel alledaagse en kleine voorbeelden, waarbij vrij gemakkelijk is in te zien dat we eigenlijk een keuze maken die tegen jezelf uitvalt op de korte termijn. Is het anders bij de grotere keuzen? Sta hier maar eens bij stil. Wie kent niet – vanuit zichzelf of vanuit zijn of haar omgeving – mensen die een nog veel grotere verandering willen doorvoeren in hun leven? Die met zichzelf afspreken te stoppen met roken, willen ophouden met het koesteren van destructieve (negatieve) gedachten? Die het liefst vandaag nog zouden willen veranderen van baan of voor zichzelf willen beginnen? Een kilo of vijf willen afvallen en meer naar de sportschool gaan? Hun grenzen aangeven in relatie tot hun partner, werk of ouders? Opkomen voor jezelf? Het vraagt echt wel wat discipline van ons, maar ook zelfkennis, om iemand te kunnen zijn die in zijn hele manifestatie kan laten zien dat je een vriend(in) van jezelf. Bij Bob Blinkhof Coaching betekent dat: dat je iemand leert te zijn die dus écht iets kan doen. Vergroten van je (zelf)kennis en de groei van je zijn (gedragsvaardigheden) lopen hierbij samen op, want:

‘Hoe meer je als mens jezelf onderzoekt, hoe meer kracht je in jezelf vindt.’
Hazrat Inayat Khan
(1882-1927)

Vrienden worden met jezelf

We zeggen er nogal wat mee: vrienden durven worden met jezelf. Want we zetten in op een van de dierbaarste zaken uit ons menselijk leven. En het is dus een fris, modern en uitdagend idee, maar ook een eeuwenoude weg die we inslaan. Ontelbaar grote denkers, filosofen en psychologen hebben allerlei zinnige dingen over vriendschap hebben gezegd. Dante Alighieri (1265-1321) zei bijvoorbeeld dat we ‘zonder vriendschap geen volmaakt leven kunnen leiden’. En Epicurus (341-270 v. Chr.), de bekende Griekse filosoof die zelfs nog eerder leefde, sprak: ‘Vriendschap dans de wereld rond en roept ons allen op te ontwaken en onszelf gelukkig te prijzen’. 

We hoeven natuurlijk geen filosoof te zijn om te weten hoe belangrijk vriendschap en ons contact met de ander is. Hoe diep ook de betekenis. Wie naar zijn eigen leven kijkt, ziet ongetwijfeld al snel de waarde terug van vriendschap en hoe heerlijk het voelt als je iemand kunt vertrouwen, met andere woorden, wanneer je merkt dat je bij iemand thuis kunt komen. Uit de vele gesprekken van Bob Blinkhof met talloze mensen en talloze eigen ervaringen zijn eigen vrienden, kan hij zeggen dat je óók vrienden met jezelf kunt leren zijn! En dat dit ook zo’n warm en lekker gevoel kan geven. Nu dit gezegde nog aan jezelf kunnen geven, dat zou mooi zijn.

Maar ja, hóe…?

Groeien, bloeien en snoeien

Je hebt tot nu toe gelezen dat we nogal eens de verkeerde dingen doen, niet effectief over onszelf denken, verkeerde beslissingen maken, lijden aan de ziekte van later en daarom – onder andere – nog niet altijd het beste uit onszelf of uit ons leven halen. Het vergroten van ons bewustzijn en van ons handelingsrepertoire zal je kunnen helpen om dit te veranderen. Inzicht krijgen in je belemmeringen, maar zeker ook in je vele sterke punten én je innerlijke kracht, zijn zaken die je zullen helpen om te groeien op de weg die ons leven heet. Je leert via onze psychologische coaching om op een andere manier naar jezelf te kijken – eigenlijk precies zoals op het schilderij hierboven. 

Hierboven zie je een schilderij van een vorst die drie keer is afgebeeld. In mijn persoonlijke gedachtewereld staat dit schilderij symbool voor hoe wij allen functioneren: we zijn namelijk geen eenheid (meestal nog geen baas in eigen huis), maar een verdeeldheid. Wie wel eens wat dieper over zichzelf nagedacht heeft, (her)kent dat wel: we voelen dit, we denken dat, maar we doen wéér wat anders. Ons denken, gevoel en handelen liggen nog niet altijd op één lijn. Dat geeft ons nogal wat onrust of stress.
 

Zo gaat het bijvoorbeeld bij familiebezoeken, of tijdens vergaderingen op het werk, of in echtelijke ruzies. Je denkt: ik zou die-en-die nu wel eens een klap in het gezicht willen geven met haar aanstellerige gedoe, maar in plaats dat je je vuist in haar gezicht zet, glimlach je maar lief naar haar. En natuurlijk, hier is op ‘horizontaal niveau’ niet zo veel mis mee: zo’n lieve manier van glimlachen is maatschappelijk immers veel meer geaccepteerd en het is bovendien veel fijner voor iedereen die met je te maken heeft. 

Maar als je alleen maar in horizontale richting leeft en je steeds innerlijk verdeeld blijft (ook in je gevoelens van liefde), top je af en kun je ook niet groeien. Als je jezelf niet kenbaar maakt, omdat (jij denkt dat dit) indirect van je omgeving wordt geëist of als je jezelf doorlopend aan de ander aanpast zonder dat je jezelf trouw blijft, kun je nooit je eigen leven gaan leven, maar leef je altijd dat van anderen. 

Maar naast dat ons denken, gevoel en gedrag niet altijd overeenkomen, hebben we ook te maken met ontelbare verschillende ‘ikken’ in onszelf. Dit is de grootste oorzaak dat we vaak niet doen wat we belangrijk vinden. De ene ‘ik’ besluit om de relatie uit te maken en dit maandagavond te vertellen, maar op maandagavond blijk je een ‘ik’ te zijn die dit helemaal niet ziet zitten en die totaal niet van die afspraak op de hoogte is. Of je herkent vast wel dat je het voornemen hebt om vroeg op te staan om te gaan hardlopen, maar als de wekker de volgende ochtend begint te piepen, besluit je maar te snoozen en vind je het een krankzinnig idee. Dit komt omdat een andere ‘ik’ de afspraak maakt dan de ‘ik’ die het moet uitvoeren. Als later op de dag de ‘ik’ van het vroeg naar bed gaan-besluit in jezelf ontwaakt, voel je je teleurgesteld en ontstaat er weer een strijd in jezelf. Ook dit is een reden dat we vaak nog geen vrienden van onszelf zijn; een consequentie van het feit dat we ook nog niet kunnen doen. Je vecht jezelf (of delen van jezelf) doorlopend ‘de tent’ uit, maar via de achterdeur komt alles wat je liever niet zag of wilde zien, toch weer binnen. Als je iemand bent die graag wil leren samenwerken met jezelf, geloofwaardiger wil zijn voor jezelf en binnen een effectieve tijd heldere doelen wil behalen, mag je leren om hiermee om te gaan. 

Ik kan, wil en zal je daarbij helpen en je hierin bijstaan. Want het is tijd om richting je eigen zonlicht te gaan groeien en bewust het onkruid in je eigen innerlijke bloementuin te gaan snoeien. Tijd, kortom: om je eigen leven te gaan leven. En ondanks dat dit ook een pijnlijk en confronterend proces is, zal het je uiteindelijk veel moois opleveren. Want, zoals een van mijn eigen leermeesters heeft gezegd:

Logo

Als je trouw bent
aan je eigen weg,
dan doet het anders zeer!

Werkwijze

Onze trajecten van (psychologische) coaching kennen – anders dan de trainingen die we aanbieden – een individueel karakter en zijn niet alleen gericht op het leren kennen van je wensen, klachten, problemen of doelen, maar ook op het leren kennen van jou als persoon. Ieder traject kan zowel op locatie als digitaal (‘op afstand’) plaatsvinden. De frequentie van de ontmoetingen is dus afhankelijk van de wens(en) van de persoon die de coaching aanvraagt, maar ook van de hulpvraag, of hulpvragen, die worden ingebracht. Dit brengen we altijd van tevoren met elkaar in kaart, zodat het vooraf voor alle betrokkenen helder en duidelijk is. 

Ieder traject begint met een kennismakingsgesprek om te kijken of er wederzijds vertrouwen aanwezig is. Twee belangrijke vragen hierbij zijn: is deze route passend? En is het mogelijk?

'Ik neem aan dat er heel veel mensen baat hebben bij Bobs wijsheid, zijn intuïtie en gevoel voor timing.'
Maria
Coachee