Provocatief coachen en begeleiden

Provocatieve coaching

Als je op zoek bent naar een alternatieve, frisse, humoristische manier van ondersteunen, dan is deze training echt iets voor jou! Provocatief coachen, dat is overgekomen uit de provocatieve therapie, is een wijze van coachen die zich laat onderscheiden door humor, liefde en uitdaging met elkaar te laten samengaan bij het benaderen van degenen die je wilt laten groeien. De methode is in Nederland geïntroduceerd door Jeffrey Wijnberg en Jaap Hollander en daarna steeds bekender geworden. Bob Blinkhof heeft bij hen de opleiding tot provocatief coach gevolgd en kreeg daarnaast individuele supervisie van psychotherapeut en klinisch psycholoog Jeffrey Wijnberg.

Ons provocatieve motto:

'Swimming against the stream,
will build your muscles.'

'Bob is een authentieke verschijning. Hij prikkelde mijn studenten tijdens de gehele training enorm. Ik weet zeker dat zij deze technieken in gesprekken met lastige cliënten zeker gaan gebruiken om te ontdekken of hún andere houding bij hen ook een ander effect oplevert!'
Hyun
Ontwikkelaar, coach en docent Hogeschool van Amsterdam

Wat provocatieve coaching is

Als je op zoek bent naar een alternatieve, frisse, humoristische manier van ondersteuning bieden, dan is deze training echt iets voor jou! Provocatieve therapie of coaching is een manier van coachen die zich laat onderscheiden door humor, liefde en uitdaging met elkaar te laten samengaan. De methode is in Nederland geïntroduceerd door Jeffrey Wijnberg en Jaap Hollander. Bob Blinkhof heeft bij hen de opleiding gevolgd en is ook in staat provocatief te coachen.

Wat deze manier van coachen anders dan andere vormen van coaching maakt, is dat je vertrekt vanuit het uitgangspunt dat iedereen in staat is om weerbaar te zijn en hoe vreemder je je als coach, leerkracht, begeleider of hulpverlener gedraagt, hoe gezonder de persoon die je wilt helpen zich zal gedragen. In plaats van oplossingsgericht met iemand mee te werken door enkel positief te benaderen en op de lichtpuntjes te laten opzoeken, zet je de spotlight juist op alle klachten. Niet om ze weg te lachen, maar wel om ze in een juist perspectief te krijgen. Iemand komt bijvoorbeeld nogal klagerig naar je toe en zeurt over het slechte weer: “Wat een kloteweer,” zegt hij. In de provocatieve sferen geraak je al snel, als je zegt: “Ja, het is echt zo koud! Ik wou dat ik een ijsbeer in de buurt had, dan kon ik hem doodschieten, ontvellen en hem om mij heen slaan. Dan zou ik het net aan uit kunnen houden.” Grote kans dat iemand zijn eigen interpretatie van het weer dan wat gaat verzachten, door te zeggen dat het nu zo heel erg ook weer niet is. Met andere woorden, in de provocatieve sfeer ga je op zoek naar de gezonde persoon: niet door hem aan te spreken of zelf als coach te gaan zoeken, niet door belerend te zijn, maar door met humor en warmte iemand uit te dagen het beste uit zichzelf te halen. 

In deze training wordt dus gegarandeerd gelachen en leer je hoe je de weerstand van bepaalde cliënten, leerlingen of klanten kan verhelpen door op een provocatieve manier met ze aan de slag te gaan. Alles met het achterliggende idee dat tegen de stroom inzwemmen je spieren traint en sterker maakt! 

Trainingsmogelijkheden

Van een eenmalige introductietraining om aan de beginselen van de provocatieve coaching en begeleiding te snuffelen tot een meerdaagse training: het is mogelijk om deze training speciaal op maat voor jou te organiseren. Zo nu en dan vindt er een open avond plaats waar individuen met elkaar aan de slag kunnen om zich de provocatieve wijze van iemand helpen eigen te maken. Houd daarvoor onze socials in de gaten, of stuur ons een e-mail om te laten weten dat je geïnteresseerd bent!