Vrienden worden met jezelf

Vrienden worden met jezelf

Vrienden worden met jezelf is de nieuwste training van Bob Blinkhof, een training die in zichzelf ook nog in ontwikkeling is. Het is gebaseerd op een oud idee en psychologisch inzicht, namelijk dat we nog niet het beste uit onszelf en uit ons leven halen. Deze nieuwe en psychologische training zal je veel nieuwe inzichten geven over jezelf, over de ander en over het leven. En zal je helpen om je een nog completer mens te maken die effectiever en liever met zichzelf weet om te gaan.

Op dit moment zoeken we nog naar mensen die zich willen aanmelden voor deze boeiende psychologische training in de buurt van Den Haag! 

Lees hieronder meer over onze doelstellingen voor de training, wat er tijdens deze training geleerd wordt, wanneer het bij je past en hoe je je op kunt geven!

Doelstellingen

Het doel van deze training is niet: ons ongebreideld gelukkig leren voelen. Nee, dat lijkt ons geen fijne doelstelling in dit leven. Het is nu immers zo dat we zo nu en dan ook nogal een flink portie verdriet en tegenslag te verwerken krijgen waar we ofwel het slachtoffer, ofwel ook (mede) de aanstichter van kunnen zijn. Dus dat als doel kun je wel vergeten, al mag je best van geluk spreken als deze training op je pad komt!

Wat je wél kunt verwachten zijn de volgende doelen die helpen om meer te doen, meer te laten lukken vanuit jezelf en die je helpen tegenhouden dat er maar van alles met je gebeurt. Die je vrienden met jezelf laten worden!

Aan het einde van deze training:
1. heb je veel zelfkennis opgedaan, ben je op een nieuwe en eerlijkere manier naar jezelf gaan kijken en heb je contact gemaakt met dat wat we ons ‘zelf’ noemen;
2. heb je dat stuk ‘zelf’ beter in beeld en heb je jezelf meer onder controle, waardoor je minder dingen doet die je teleurgesteld in jezelf maken;
3. snap je beter dat de meeste mensen ‘slapen’ (in plaats van ‘deugen’) en weet je wat jezelf ‘wakker gedragen’ is (zie hieronder);
4. heb je gewerkt aan een doel dat voor jou écht belangrijk is en bij de juiste inspanning van jouw kant dat doel ook afgetikt.

Slaap is het enige geluk
waarvan je pas echt geniet
als het voorbij is.

Alfred Polgar
(1873-1955)

Inhoud en centrale stelling van deze training

In deze interactieve, ervaringsgerichte training gaan we met de groep een bijzondere reis afleggen. De bovenstaande doelen zijn ons kompas en geven richting aan onze uitdagende tocht, ze zijn echter niet de routebeschrijving, want hoe we voortgaan zal iedere keer weer een verrassing zijn omdat ieder groepslid in deze training een eigen inbreng mag leveren. 

De centrale stelling van de training is wél duidelijk:
Wij mensen zijn in feite meestal in slaap, zelfs als we wakker zijn.

Wat betekent dit precies?
Dit alles wil zeggen dat we bijna alle ‘dingen’ vaak onbewust doen, oftewel zonder dat we er zelf werkelijk bij zijn

Als je hier niet te veel van schrikt, kun je misschien nu al verder lezen. Want het is niet altijd een pretje om zoiets binnen te laten komen en het is ook inderdaad heel erg moeilijk, zo niet onmogelijk, om overal ‘bij te zijn’. Maar moeten we het daarom maar laten gebeuren? Laten zijn zoals het nu is? 

Wij geloven van niet en vinden het toch zeker wel ernstig dat we vaak dingen doen, dat ons dingen overkomen, zonder dat we er als het ware écht voor kiezen. Wij willen veranderen.

Iedereen heeft hier voorbeelden bij, bij deze stelling, zoveel is zeker. Ga er maar eens op letten, of denk eens aan je eigen ervaringen op dit gebied om dit in je eigen leven terug te zien. Misschien helpt het als ik je een eigen voorbeeld geef:

 

  Ik heb een paar jaar geleden eens een flink motorongeluk gehad en ik bracht hierbij zowel een vriend als mezelf in gevaar, alleen omdat ik ’s avonds nog snel een bioscoop met hem wilde bezoeken. Ik had echt zin in ons bioscoopavondje, maar wist dat we moesten haasten om de film te halen. Eigenlijk was het onverantwoord, maar ik dacht dat het wel zou kunnen halen als ik even het gas open zou doen. Het was immers al donker en verlaten op straat. Op een slecht onderhouden weg met veel zand, raakte ik in de slip, schoof onderuit en raakte buiten bewustzijn.

    Wat heb ik veel geluk gehad dat ik er niet meer dan een litteken (en een leerervaring, ook dat nog!) aan overhield! Maar als ik van tevoren met mijn hele ziel en zaligheid had ingezien hoe ernstig het was wat ik deed, had ik mijzelf anders gedragen en een andere keuze gemaakt – én mijzelf daar ook aan kunnen houden. Toch deed ik dat niet: en dat is nu precies één belangrijk aspect van het slaappatroon dat voorkomt uit ons gedrag.

Ja, zo gaat het met alle grote en kleine gebeurtenissen in ons leven – van het tóch nemen van een (extra) koekje uit de koektrommel tot en met het in grote woede breken met je lieve vriend of vriendin. Het gebeurt ons gewoon allemaal, we zijn er eigenlijk niet helemaal bij om een vrije keuze te maken en iets te doen waar we later ook nog trots op zijn. 

Daarna beseffen we hoe erg dat is en dan zijn we inderdaad iets meer wakker. Maar of dat dan ook betekent dat we ons de volgende keer dan ook echt wakker zullen gaan gedragen…? 

We zouden dus, als we eerlijk zijn tegen onszelf, kunnen zeggen dat het slaappatroon als volgt in ons verloopt:
0. Er gebeurt iets;
1. Je reageert, oftewel je ‘doet’ iets (wat je niet laten kunt; onbewust);
2. Je merkt een ongewenst effect (in jezelf) op;
3. Je neemt je voor het anders te doen.

Dit is volgens onze uitgangspunten in deze training, maar ook volgens mij persoonlijk (Bob Blinkhof), de volledige slaapcirkel. Een vicieuze cirkel die als het ware steeds bij punt 1, 2 of 3 eindigt, waarna je weer van nul af aan opnieuw begint. En ieder mens, niemand uitgezonderd, heeft hierbij een eigen wijze van die cirkel doorlopen. De inhoud van onze belevenissen en ons gedrag van buiten zijn misschien anders, maar het onderliggende mechanisme is bij iedereen hetzelfde. Er is in feite een vuistdik boek voor nodig om te beschrijven waarom het de meeste van ons niet lukt om (op de korte, maar ook op de langere termijn) de slaapcirkel te doorbreken, hoe ons innerlijk mechanisme werkt en wat je kunt doen om dit te veranderen!

Een boek, of, inderdaad: een training!

En die training geven wij nu dus, om met elkaar te kijken hoe we onze slaapcirkels kunnen doorbreken, hoe we meer kunnen ‘doen’ en we helpen elkaar hier dan ook doorlopend bij. Psychologisch diepgaand, maar ook activerend en ervaringsgericht. Met oog op de toekomst en op het effectief laten samenwerken van onszelf! Deze training is een intensief avontuur dus, wat we graag een levensgrote verandering van je eigen houding durven noemen, namelijk: vrienden worden met jezelf.

En jij kunt het ook. Als je tenminste maar al lang en innig wenst om van je eigen slaapcirkels bevrijd te worden en je ervoor in te spannen om dit te bereiken! Want:


Het is aan ons
om de weg omhoog
te kiezen
en de weg naar beneden
te vermijden.

Plato
(427-347 v. Chr.)

Wat we al weten

We hebben ontzettend veel zin om deze training aan jullie aan te gaan bieden en hopen dan ook op veel aanmeldingen! Er zijn heel wat dingen die we al aan je kunnen meegeven:

  • Bijeenkomsten worden om de week op donderdagavond gehouden in de regio Den Haag.
  • Een bijeenkomst duurt altijd ongeveer twee uur (19.00-21.00 uur).
  • De kosten voor een bijeenkomst zijn mede afhankelijk van het aantal deelnemers van de training en de locatie (maar ga uit van maximaal 25 euro per bijeenkomst).  
  • We zullen met iedere kandidaat die zich voor deze training opgeeft een kort kennismakingsgesprek voorafgaand aan de training houden. 
  • We beginnen in januari 2022 aan deze training.

Wat we nog niet weten

Zoals gezegd gaan we in deze interactieve, ervaringsgerichte training in een groepsverband een bijzondere reis afleggen. Maar toch weten we een aantal dingen ook nog niet. Ze zijn (soms ook vooraf) nog onzeker. Dat komt omdat deze training zichzelf ook nog ontwikkeld en we onderweg met elkaar een en ander uit te vinden hebben. Vandaar het gereduceerde tarief, de open kaart dat niet alles vlekkeloos zal verlopen en deze uitleg over wat er nog niet bekend is.
    Zo weten we uiteraard nu nog niet precies wie alle kandidaten zijn (dus geef je snel op!). Maar ook een aantal praktische dingen is nog onbekend:

  • De exacte locatie waar de bijeenkomsten zullen plaatsvinden (i.v.m. het feit dat dit samenhangt met het aantal deelnemers);
  • De totale duur van de trainingsbijeenkomsten, met andere woorden, uit hoeveel bijeenkomsten de training bestaat (we hebben met elkaar te ervaren wanneer we voor ons gevoel voldaan zijn);
  • Of dat wat we nu hierboven beschrijven wél te weten, ook het hele traject zullen volhouden, maar we beloven jullie als kandidaten steeds open over te praten en beslissingen zoveel als mogelijk met elkaar te maken.

Voor wie?

We willen deze training organiseren voor groei- en leerbeesten, voor mensen die op zoek zijn naar de diepgang in zichzelf en bij de ander. Als dit iets is dat je niet gewend bent om te doen en hier een afkeer van hebt, is het beter om jezelf niet op te geven voor deze training. Als je het nog niet gewend bent, maar je hebt er wel een diepe en serieuze belangstelling voor dan is het goed om je op te geven voor het kennismakingsgesprek! 

Deze training is uitermate geschikt naar onze inschatting voor mensen die al een poosje rondlopen met het gevoel dat het ze niet lukt om vrienden met zichzelf te blijven, die graag zouden willen om beter met zichzelf om te gaan, die bijvoorbeeld meer gedisciplineerd willen leven en meer controle over zichzelf of hun leven willen nemen. En die in eerdere methoden tot nu toe steeds een beetje teleurgesteld zijn geweest.

Wees welkom en geef je op door een mailtje te sturen. Klik op de knop hieronder voor contact!